Lekker ite logo

Shop

Bonen recepten

Van chili con carne tot een bonenschotel: met bonen kun je altijd een heerlijk gerecht maken. Bonen groeien boven de grond aan een plant. Wist je dat je zelf heel eenvoudig boontjes kunt verbouwen?

Bonen gerechten heb ik altijd al lekker gevonden, met name de chili con carne die mijn vader maakte.

Op deze pagina vind je een verzameling van al onze bonen recepten.

Een paar bonen tips:

Gebruik voldoende water:
De meeste bonen zijn pas tussen een half uur en twee uur gaar, waardoor het water in de pan na een tijd flink terug begint te lopen. Zet daarom de bonen voordat je begint met koken onder water met ongeveer 5 centimeter speling, afhankelijk van de vorm van je pan. Als het water te laag komt te staan, kan je altijd nog water toevoegen.

Wees niet zuinig met zout:
Je kan bonen het beste zouten door zout aan het water toe te voegen. Voor een zak van 450-500 gram heb je in ieder geval 2 theelepels zout nodig. Voeg het zout toe direct nadat je de bonen onder water hebt gezet, dus helemaal aan het begin. Roer het water goed door om het zout te helpen op te lossen. Tijdens het koken zal het zout dan langzaam in de bonen trekken, wat ze nét iets meer smaak geeft.

Gebruik veel knoflook, kruiden en specerijen:
Je wil natuurlijk dat je bonen rijk aan smaak zijn, want dan zijn ze het lekkerst. Je kan je bonen het beste kruiden zoals je ze ook hebt gezouten: via het water waarin ze koken. Heerlijke smaakmakers zijn geperste teentjes knoflook, een halve ui en warme kruiden zoals rozemarijn en salie. Ook kan je natuurlijk specerijen gebruiken als je daar trek in hebt, bijvoorbeeld komijn, koriander, gember en kurkuma – yummy!

Bewaar gekookte bonen in hun sap:
Wanneer je de bonen zonder het sap bewaart, verlies je daardoor een groot deel van de smaak. Het sap zit namelijk vol met de essentie van je bonen en kruiden, dus als je ze in het sap bewaart, zijn je bonen veel lekkerder wanneer je ze opnieuw opwarmt. Probeer maar!

We <3 bonen!

We <3 bonen!

Bonen recepten:

Douwe’s cassouletDit heerlijke recept voor Cassoulet hebben wij ingestuurd gekregen van Douwe Oosterbaan.
Chili con CarneChili con Carne is een heerlijk en gemakkelijk recept. Een van de favorieten hier in huis, je zet het in ongeveer 15 minuten op tafel. Als je niet zo van pittig eten houdt kun je wat minder chilivlokken toevoegen of wat meer zure room. We zijn erg benieuwd wat jullie van dit Chili con Carne recept vinden, laat het weten in de reacties 🙂 Kijk voor al onze recepten met bonen op deze pagina

Andere verzamelpagina's:

Bonen is uiteraard niet het enige waar we zo enthousiast over zijn! Zie hieronder alle verzamelpagina’s die we gemaakt hebben voor hoofdgerechten. 

*De tips van deze pagina zijn afkomstig vanuit eigen kook ervaringen en van Sante.nl