Basisrecept voor pizzadeeg en tomatensaus

Porties4 PortiesVoorbereiding1 uurKooktijd5 MinutenTotale tijd1 uur 5 Minuten
Rating
Rating
Porties4 PortiesTotale tijd1 uur 5 Minuten

Ingrediënten

Pizzadeeg
600 ml Lauw water
900 g Bloem
7 g Gist
1 theelepel Suiker
6 eetlepel(s) Olijfolie
2 theelepel Zout
Tomatensaus
400 g Gepelde tomaten
70 g Tomatenpuree
2 eetlepel(s) Olijfolie
2 teentjes Knoflook
1 Sjalot
2 Takjes verse oregano
2 Takjes verse tijm
Overig

Middels de onderstaande knop kun je de ingrediënten, die je nog niet in huis hebt, gemakkelijk toevoegen aan je Albert Heijn boodschappenlijstje. 

Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwste recepten wekelijks in je inbox.

Een pizza kun je op veel verschillende manieren beleggen maar de basis is altijd hetzelfde, namelijk pizzadeeg en tomatensaus. Daarom hebben wij dit basisrecept voor pizzadeeg en tomatensaus, als je dit recept volgt kun je 4 pizza's van een diameter van 30cm beleggen.

Zo maak je het

Pizzadeeg
1

Mix in een schaaltje het water met de gist en de suiker, laat dit 10 minuten staan.

2

In een grote kom meng je de bloem met het zout. In het midden maak je een kommetje waar je de olijfolie en de mix van water, suiker en gist. Met een grote lepel mix je alles door elkaar tot de bloem al het vocht op heeft genomen.

3

Leg het deeg nu op een schone werkplek waar je het voor 10 tot 15 minuten gaat kneden, dit doe je door er met je handpalmen in te drukken. Doe dit tot je een zachte deegbal hebt.

4

Maak je grote kom schoon en breng hier een laagje olijfolie aan zodat het deeg niet gaat plakken. Doe nu de deegbal in de kom en smeer deze ook in met wat olijfolie. dek de kom af met vershoudfolie.

Laat het nu tot 24 uur staan met een minimum van 1 uur, hoe langer je het laat staan hoe meer smaak er in het deeg komt.

5

Strooi wat bloem op je werkplek en leg hier de deegbal op, strooi nog wat bloem over de deegbal en kneed het nogmaals tot je weer een mooie bal hebt. Ongeveer 1 tot 2 minuten.

6

Snijd nu de bloem in vier gelijke stukken en maak deze stukken rond en leg ze onder een theedoek voor een half uur.

Je deeg is nu klaar, ondertussen kun je vast de tomatensaus maken.

Tomatensaus
7

Pel de knoflook en snijd de sjalot in vier grote stukken. Haal de oregano en tijm van de takjes.

8

Voeg alle ingrediënten voor de tomatensaus bij elkaar in een voor de staafmixer bedoelde beker en pureer alles door elkaar.

9

Kook de saus voor ongeveer 15 minuten en laat deze vervolgens afkoelen, je saus is klaar voor om op de pizza te smeren! :)

Pizza maken
10

Heb je een pizzasteen? Awesome! Dan krijg jij een lekkere knapperige bodem.

Oven:
Verwarm je oven voor op 300 graden of de heetst mogelijke stand, als je een pizzasteen hebt leg je deze er al in tijdens het voorverwarmen.

Barbecue:
Op de barbecue wil je alleen een pizza bakken als je een pizzasteen en een heat deflector hebt. Als je deze hebt dan is een barbecue de lekkerste manier om thuis zelf pizza te maken.

(de heat deflector zorgt ervoor dat er geen directe hitte straling op je pizzasteen komt, zo zorg je ervoor dat de pizzabodem niet verbrand aan de onderkant)

Steek de kolen aan en leg de heat deflector erboven, zet het rooster op zijn plek en leg daar de pizzasteen op. Het is de bedoeling dat de barbecue erg heet wordt (300 graden), hier kun je het beste briketten voor gebruiken omdat deze lang en veel hitte afgeven.

11

Strooi wat bloem op je werkplek en pak een bolletje deeg. Deze vorm je door hem een beetje uit elkaar te trekken en hem vervolgens op de bolling van twee handen steeds verder uit te rekken.

Leg hem op je werkblad en zodra je het deeg in de gewenste vorm hebt kun je de saus met een lepel erop doen, met de bolle kant van de lepel smeer je het uit.

12

Beleg de pizza nu naar eigen wens.

13

Bak de pizza 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de temperatuur van je oven of barbecue. Let wel op, na 5 minuten gaat het erg snel! :)

14

Lekker ite! :)

Genoten van dit recept? :)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Advertentie

Andere lekkere recepten:

Kamado BBQ – Short ribs low and slowShort ribs zijn een van mijn favoriete stukken vlees om op de kamado barbecue klaar te maken. Het is een vergelijkbaar stuk vlees als brisket, namelijk: heerlijk mals, vol van smaak en krijgt altijd een mooie rookring. Een leuk project om een dagje mee zoet te zijn, het bereiden van short ribs duurt vijf tot zeven uren namelijk. Wanneer goed bereid krijg je een "bark" en een rookring. De bark is een kruidig krokant laagje dat om het vlees zit met erg veel smaak, dit is het zwarte laagje (nee dit is niet verbrand ;). De rookring herken je aan de rode kleur en heeft een rook smaak. Je hebt even wat tijd nodig om short ribs klaar te maken maar wordt dan wel beloond met verrukkelijk vlees. De meeste tijd zit in de voorbereiding en het klaarmaken van de barbecue. Zodra het vlees lekker ligt te roken kun je zelf genieten van een fijn (speciaal) biertje. Het is altijd leuk om te zien hoe het vlees zich opkrult op het bot, eerst zie je het bot haast niet zitten en zodra de short ribs klaar zijn zie je ze verschijnen.