Kamado BBQ – Brisket burnt ends low and slow

Porties4 PortiesVoorbereiding20 MinutenKooktijd7 urenTotale tijd7 uren 20 Minuten
Rating
Rating
Porties4 PortiesTotale tijd7 uren 20 Minuten

Ingrediënten

Vlees
Brisket (ongeveer 2kg voor 4 personen)Dit is het dikkere stuk van de brisket, deze is vetter en daardoor lekkerder na het roken
Rub
60 g Zout
60 g Paprikapoeder
35 g Chilipoeder
1 eetlepel(s) Komijnzaad
1 eetlepel(s) Rietsuiker
2 eetlepel(s) Zwarte peper
½ eetlepel(s) Witte peper
½ eetlepel(s) Knoflookpoeder
½ eetlepel(s) Uienpoeder
½ eetlepel(s) Cayenne peper
Injectiemarinade
400 ml Runderboullion
2 eetlepel(s) Worcestershire saus
BBQ saus
200 ml Ketchup
3 eetlepel(s) Bruine suiker
2 eetlepel(s) Azijn
1 eetlepel(s) Stroop
½ eetlepel(s) Worcestershire saus
1 theelepel Zout
Andere benodigdheden
Aluminium bakje of ovenschaal

Middels de onderstaande knop kun je de ingrediënten, die je nog niet in huis hebt, gemakkelijk toevoegen aan je Albert Heijn boodschappenlijstje. 

Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwste recepten wekelijks in je inbox.

Het lastigste en wanneer goed gedaan lekkerste stukje vlees dat je kunt maken op een kamado barbecue.

Zo maak je het

Voorbereiding
1

Injecteer het vlees met de marinade, hiervoor heb je een marinade injectiespuit nodig. Injecteer schuin elke 2 centimeter voorzichtig de marinade in het vlees.

2

Smeer de brisket vervolgens in met worcestershire saus zodat hij helemaal vochtig is.

3

Mix de rub door elkaar en verdeel de rub volledig over het stuk vlees zodat hij mooi ingepakt is.

4

Pak de brisket nu in in vershoudfolie en leg hem een nacht in de koelkast. Zo kunnen de smaken goed in het vlees trekken.

Leg het vlees een uurtje voordat je van start gaat met bbqen uit de koelkast zodat het rustig op kamertemperatuur kan komen.

Voorbereiden BBQ voor low and slow brisket
5

Doe ongeveer 4 handen houtsnippers in een schaaltje met water, deze moeten nat zijn zodat ze langer rook afgeven.

6

Ter voorbereiding van de barbecue vul je de kamado met houtskool en steekt dit in het midden aan. Liefst gebruik je hier lumb charcoal voor, dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en voorkomt het verstoppen van de luchtgaten. Zodra je goede witte houtskolen hebt herverdeel je ze zodat er nog wat extra stukken over het hete gedeelte liggen. Nu doe je de deksel van de barbecue dicht.

7

Probeer de barbecue met de luchtgaten op een constante temperatuur van 120 °C te behouden. Zodra de temperatuur 15 minuten lang achter elkaar op 120 °C hebt zonder aan de luchtgaten te komen weet je dat je de regelaars goed hebt staan.

8

Gooi nu de houtsnippers over de kolen.

9

Leg het hitteschild neer met een lekbakje erop. Hier komt het rooster vervolgens weer op te liggen. Vul nu het lekbakje met een mengsel van 50% water en 50% appelsap.

Low and Slow Brisket klaarmaken
10

Leg je brisket op de grill boven het lekbakje.

Na een uur begin je elk uur de brisket te besprayen met een plantenspuit waar je 50% water en 50% appelsap in hebt, hierdoor droogt de brisket niet uit.

Brisket op de bbq

11

Het doel is om een kerntemperatuur te bereiken van 90 tot 100 °C, hiervoor kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken. Zelf gebruik ik hiervoor de Meater Plus.

Brisket op de bbq

12

Bij ongeveer 65 graden kom je op een punt waar de temperatuurstijging stabiliseert en het lijkt of hij niet verder meer wil stijgen. Je kunt de brisket dan inpakken in aluminiumfolie, hierdoor zal de kerntemperatuur weer verder stijgen.

13

Zodra je de temperatuur van 90 graden bereikt hebt prik je met een vork in de rand van je brisket, valt er nu gemakkelijk een stukje vlees af? Dan is je vlees klaar.

Als je vlees nog wat tegenwerkt en een beetje taai is laat je het er nog wat langer op liggen tot hij wel klaar is.

Burnt ends maken
14

Nu je brisket klaar is snijd je hem in blokjes van ongeveer 2x2 centimeter. Verhoog ondertussen ook de temperatuur van je barbecue naar 160 graden.

15

Stop de blokjes een aluminium bakje en giet de barbecue saus en het vleesvocht erdoor. Schep alles goed door elkaar.

16

Zodra de burnt ends gekarameliseerd zijn en zacht van binnen zijn ze klaar. Dit duurt ongeveer een half uur.

17

Serveer de burnt ends op een grote schaal en deel ze met je vrienden of familie :)

kamado bbq brisket burnt ends

Genoten van dit recept? :)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Advertentie