Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwste recepten wekelijks in je inbox.
Ribeye is een stuk vlees dat wordt gesneden uit de rib van het rund, het is een van de malsere stukken vlees die je kunt krijgen. Dit komt omdat een ribeye uit een spier van de rund gesneden wordt dat bijna niet gebruikt wordt, hoe "luier" de spier des te zachter het vlees is.
Doordat het vlees doorregen is, is ribeye perfect om langzaam op de kamado barbecue te garen. Met wat houtsnippers zorg je ervoor dat er een lekkere rooksmaak in het vlees komt, onze ribeye van 1kg heeft er 2 uren in gelegen. Hierna zit er een heerlijke rookring in het vlees, gezamenlijk met de kruidenrub die we op de ribeye hebben aangebracht maakt dit een verrukkelijke combinatie. Lees hieronder hoe je een mals stukje ribeye in je kamado barbecue klaarmaakt! :)
We starten met het maken van de dry rub door alle kruiden in een schaaltje te mixen.
Vervolgens smeer je de ribeye in met de mosterd, de mosterd zorgt ervoor dat de dry rub goed aan het vlees gebonden wordt en past de smaak niet aan.
Nu verdeel je de rub over de ribeye, dep dit aan zodat het goed aan de mosterd hecht.
Wikkel het stuk vlees in vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast, het lekkerste is om het zo lang mogelijk te rusten. Ik heb er daarom voor gekozen om dit een dag voor het barbecuen al klaar te maken. Denk er wel om dat je het vlees een uurtje voor het bakken uit de koeling haalt :)
Doe de houtsnippers in een schaaltje met water, deze moeten nat zijn zodat ze langer rook afgeven.
Ter voorbereiding van de barbecue vul je de kamado met houtskool en steekt dit in het midden aan. Liefst gebruik je hier lumb charcoal voor, dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en voorkomt het verstoppen van de luchtgaten. Zodra je goede witte houtskolen hebt herverdeel je ze zodat er nog wat extra stukken over het hete gedeelte liggen. Nu doe je de deksel van de barbecue dicht.
Probeer de barbecue met de luchtgaten op een constante temperatuur van 105 °C te behouden. Zodra de temperatuur 15 minuten lang achter elkaar op 105 °C hebt zonder aan de luchtgaten te komen weet je dat je de regelaars goed hebt staan.
Gooi nu de houtsnippers over de kolen.
Leg het hitteschild neer met een lekbakje erop. Hier komt het rooster vervolgens weer op te liggen. Vul nu het lekbakje met een mengsel van 50% water en 50% appelsap.
Het doel is om een kerntemperatuur te bereiken van 57 °C, hiervoor kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken. Zelf gebruik ik hiervoor de Meater plus.
Leg nu het stuk vlees op het rooster boven het lekbakje.
De temperatuur zal nu eerst dalen in de barbecue, laat de regelaars ondanks dat alsnog op de stand waar ze net op stonden ander blijf je schommelen in temperatuur.
Afhankelijk van de dikte van je vlees zal het ongeveer twee uren (bij 1 kg) duren voor je de kerntemperatuur bereikt hebt.
Je haalt nu de kerntemperatuur 57 °C is geworden de ribeye van het rooster en haalt het hitteschild met lekbak onder het rooster vandaan.
Zet alle warmteregelaars open zodat de kolen goed heet worden, de ribeye moet sissen op het rooster.
Nu bak je kort beide kanten zodat je een geroast laagje krijgt.
Pak de ribeye in aluminiumfolie en leg hem een kwartiertje aan de kant voordat je hem aan gaat snijden, hierdoor houdt het vlees tijdens het aansnijden het vocht vast en wordt het nog malser.
Snijd het vlees en geniet van een heerlijk malse ribeye!