Lekker ite logo

Shop

Kamado BBQ – Short ribs low and slow

Porties4 PortiesVoorbereiding40 MinutenKooktijd6 urenTotale tijd6 uren 40 Minuten
Rating
Rating
Porties4 PortiesTotale tijd6 uren 40 Minuten

Ingrediënten

1 Short ribs (8 ribs voor 4 personen)
Zout
Rub
3 eetlepel(s) Zwarte peper
1 eetlepel(s) Suiker
1 eetlepel(s) Uienpoeder
2 theelepel Knoflookpoeder
1 theelepel Cayenne peper
2 theelepel Ancho chili poeder (of smoked paprika poeder)
Andere benodigdheden
Advertentie
Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwste recepten wekelijks in je inbox.

Short ribs zijn een van mijn favoriete stukken vlees om op de kamado barbecue klaar te maken. Het is een vergelijkbaar stuk vlees als brisket, namelijk: heerlijk mals, vol van smaak en krijgt altijd een mooie rookring. Een leuk project om een dagje mee zoet te zijn, het bereiden van short ribs duurt vijf tot zeven uren namelijk. Wanneer goed bereid krijg je een "bark" en een rookring. De bark is een kruidig krokant laagje dat om het vlees zit met erg veel smaak, dit is het zwarte laagje (nee dit is niet verbrand ;). De rookring herken je aan de rode kleur en heeft een rook smaak.

Je hebt even wat tijd nodig om short ribs klaar te maken maar wordt dan wel beloond met verrukkelijk vlees. De meeste tijd zit in de voorbereiding en het klaarmaken van de barbecue. Zodra het vlees lekker ligt te roken kun je zelf genieten van een fijn (speciaal) biertje. Het is altijd leuk om te zien hoe het vlees zich opkrult op het bot, eerst zie je het bot haast niet zitten en zodra de short ribs klaar zijn zie je ze verschijnen.

Zo maak je het

Voorbereiding Short ribs
1

Start op zijn minst twee uren maar liever een de avond voordat je gaat barbecueën.

Ter voorbereiding van het vlees snijd je elke rib los en haal je het vliesje en vet van het vlees. Haal niet het vliesje aan de kant van het bot eraf, dan valt het vlees waarschijnlijk tijdens het bereiden al van het bot en dat wil je niet.

Short ribs voorbereiding

2

Vervolgens smeer je de short ribs in met zout en zet de short ribs onder vershoudfolie in de koelkast. Hoe langer het zout in het vlees kan trekken des te smaakvoller is het straks.

Voorbereiden en low & slow barbecuen
3

Doe twee handjes houtsnippers in een schaaltje met water, deze moeten nat zijn zodat ze langer rook afgeven.

4

Ter voorbereiding van de barbecue vul je de kamado met houtskool en steekt dit in het midden aan. Liefst gebruik je hier lumb charcoal voor, dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en voorkomt het verstoppen van de luchtgaten. Zodra je goede witte houtskolen hebt herverdeel je ze zodat er nog wat extra stukken over het hete gedeelte liggen. Nu doe je de deksel van de barbecue dicht.

5

Probeer de barbecue met de luchtgaten op een constante temperatuur van 105 °C te behouden. Zodra de temperatuur 15 minuten lang achter elkaar op 105 °C hebt zonder aan de luchtgaten te komen weet je dat je de regelaars goed hebt staan.

6

Giet de houtsnippers nu af en strooi ze over de kolen.

7

Leg het hitteschild neer met een lekbakje erop. Hier komt het rooster vervolgens weer op te liggen. Vul het lekbakje met water.

Low and slow short ribs klaarmaken
8

Meng de rest van de kruiden en doe deze op de short ribs.

9

Leg nu de short ribs op het rooster boven het lekbakje.

De temperatuur zal nu eerst dalen in de barbecue, laat de regelaars ondanks dat alsnog op de stand waar ze net op stonden anders blijf je schommelen in temperatuur. Probeer de temperatuur tussen de 100 en 120 graden te houden tot het vlees klaar is.

Short ribs op de kamado barbecue

10

Het doel is om een kerntemperatuur te bereiken van 95 °C, hiervoor kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken. Zelf gebruik ik hiervoor de Meater plus.

Short ribs op de kamado barbecue meater+

11

Afhankelijk van de dikte van je vlees zal het ongeveer 5 tot 7 uren duren voor de short ribs de kerntemperatuur bereikt hebben.

Je weet wanneer het vlees klaar is als je er met een prikker gemakkelijk in prikt en het vlees mals aanvoelt.

Best leg je minimaal 7 uren voordat je wilt eten de short ribs op de barbecue. Je kunt zodra ze klaar zijn de ribs inwikkelen in aluminium folie en vervolgens in handdoeken in een koelbox bewaren, ze blijven dan gemakkelijk twee uren warm (al zijn ze het lekkerst als je ze direct opeet nadat ze klaar zijn).

kamado bbq short ribs low and slow

Genoten van dit recept? :)