Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze nieuwste recepten wekelijks in je inbox.
Een pizza kun je op veel verschillende manieren beleggen maar de basis is altijd hetzelfde, namelijk pizzadeeg en tomatensaus. Daarom hebben wij dit basisrecept voor pizzadeeg en tomatensaus, als je dit recept volgt kun je 4 pizza's van een diameter van 30cm beleggen.
Mix in een schaaltje het water met de gist en de suiker, laat dit 10 minuten staan.
In een grote kom meng je de bloem met het zout. In het midden maak je een kommetje waar je de olijfolie en de mix van water, suiker en gist. Met een grote lepel mix je alles door elkaar tot de bloem al het vocht op heeft genomen.
Leg het deeg nu op een schone werkplek waar je het voor 10 tot 15 minuten gaat kneden, dit doe je door er met je handpalmen in te drukken. Doe dit tot je een zachte deegbal hebt.
Maak je grote kom schoon en breng hier een laagje olijfolie aan zodat het deeg niet gaat plakken. Doe nu de deegbal in de kom en smeer deze ook in met wat olijfolie. dek de kom af met vershoudfolie.
Laat het nu tot 24 uur staan met een minimum van 1 uur, hoe langer je het laat staan hoe meer smaak er in het deeg komt.
Strooi wat bloem op je werkplek en leg hier de deegbal op, strooi nog wat bloem over de deegbal en kneed het nogmaals tot je weer een mooie bal hebt. Ongeveer 1 tot 2 minuten.
Snijd nu de bloem in vier gelijke stukken en maak deze stukken rond en leg ze onder een theedoek voor een half uur.
Je deeg is nu klaar, ondertussen kun je vast de tomatensaus maken.
Pel de knoflook en snijd de sjalot in vier grote stukken. Haal de oregano en tijm van de takjes.
Voeg alle ingrediënten voor de tomatensaus bij elkaar in een voor de staafmixer bedoelde beker en pureer alles door elkaar.
Kook de saus voor ongeveer 15 minuten en laat deze vervolgens afkoelen, je saus is klaar voor om op de pizza te smeren! :)
Heb je een pizzasteen? Awesome! Dan krijg jij een lekkere knapperige bodem.
Oven:
Verwarm je oven voor op 300 graden of de heetst mogelijke stand, als je een pizzasteen hebt leg je deze er al in tijdens het voorverwarmen.
Barbecue:
Op de barbecue wil je alleen een pizza bakken als je een pizzasteen en een heat deflector hebt. Als je deze hebt dan is een barbecue de lekkerste manier om thuis zelf pizza te maken.
(de heat deflector zorgt ervoor dat er geen directe hitte straling op je pizzasteen komt, zo zorg je ervoor dat de pizzabodem niet verbrand aan de onderkant)
Steek de kolen aan en leg de heat deflector erboven, zet het rooster op zijn plek en leg daar de pizzasteen op. Het is de bedoeling dat de barbecue erg heet wordt (300 graden), hier kun je het beste briketten voor gebruiken omdat deze lang en veel hitte afgeven.
Strooi wat bloem op je werkplek en pak een bolletje deeg. Deze vorm je door hem een beetje uit elkaar te trekken en hem vervolgens op de bolling van twee handen steeds verder uit te rekken.
Leg hem op je werkblad en zodra je het deeg in de gewenste vorm hebt kun je de saus met een lepel erop doen, met de bolle kant van de lepel smeer je het uit.
Snijd de paprika in reepjes, de ui in ringen, de rode peper fijn en snijd de olijven in plakjes.
Beleg de pizza met de salami, verdeel dan de paprika, ui, rode peper en olijven over de pizza.
Strooi dan de kappertjes en geraspte kaas over de pizza en sluit af met een beetje oregano.
Bak de pizza 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de temperatuur van je oven of barbecue. Let wel op, na 5 minuten gaat het erg snel! :)
Lekker ite!