Een lekker sausje, wie houdt er niet van?! Het is snel klaar, lekker en er zijn oneindige mogelijkheden met de ingrediënten. Omdat wij net zo van saus houden als jij hebben we een verzameling gemaakt van onze lekkerste saus recepten en deze op deze pagina geplaatst.
De meeste saus recepten staan met ongeveer een kwartiertje al op tafel, ideaal toch! 🙂
Een paar saus tips:
Gebruik van pannen:
Gebruik een roestvrij stalen pan met een dikke bodem; de warmte wordt dan gelijkmatig verdeeld en de saus bakt minder snel aan. Beschik je alleen over een aluminium pan, gebruik dan voor het roeren een houten lepel. Een metalen lepel of garde kan de saus doen verkleuren.
Koude boter:
Je kan je saus ook ‘monteren’ met blokjes koude boter. Roer ze simpelweg onder de warme saus tot je een mooie binding krijgt. Het resultaat is een prachtig glanzende saus. Bovendien zal de boter de smaak van je saus alleen maar ten goede komen. Beurre blanc is een gekende saus die gebonden wordt met koude boter maar je kan het ook toepassen op bijvoorbeeld rode wijnsaus.
Aardappel- of maiszetmeel:
Een binding op basis van zetmeel is een gemakkelijke oplossing wanneer het snel moet gaan. Er bestaat ook zetmeel van rijst, tarwe, taro, etc. maar zetmeel op basis van aardappel en mais zijn de twee meest gebruikte soorten. Het zetmeel moet je eerst even losroeren in water of een andere koude vloeistof. Daarna kan het al roerend bij de kokende saus doen. Maiszetmeel geeft een troebele binding terwijl aardappelzetmeel een doorschijnende binding geeft en dus beter geschikt is voor heldere sauzen.
Saus is uiteraard niet het enige waar we zo enthousiast over zijn! Zie hieronder alle verzamelpagina’s die we gemaakt hebben voor hoofdgerechten.
*De tips van deze pagina zijn afkomstig vanuit eigen kook ervaringen en van lacroix.be