Lekker ite logo

Shop

Uien snijden

De ui komt voor in ontzettend veel recepten. Dit is mijn reden geweest om de eerste tips op deze website voor de ui te maken. Er zijn twee verschillende manieren om een ui te snijden, in dit artikel geef ik uitleg hoe je het beste je ui snippert en hoe je het beste halve ringen van je ui maakt. Daarnaast geef ik je enkele tips met betrekking tot het snijden van de ui met het voorkomen van traanogen.

Ui snijden zonder traanogen

​Het vaakst krijg ik vragen van mensen over traanogen bij het snijden van uien. Om te voorkomen dat dit gebeurd is het handig om eerst te weten waardoor je traanogen krijgt. Dit komt namelijk door de gassen die ontstaan uit de sappen van de ui. Klinkt logisch toch? Je wilt dus voorkomen dat er veel sappen uit je ui komen, dit kun je op verschillende manieren doen.

  1. Een scherp mes gebruiken
  2. De ui afkoelen
  3. Onder water snijden
  4. Door je mond ademen

Een scherp mes gebruiken
Door een scherp mes te gebruiken voorkom je dat er veel sappen uit de ui komt, waardoor je vervolgens ook weer minder gassen krijgt en daarmee traanogen vermijd. Slijp daarom je mes altijd voor je hem gaat gebruiken. Heb je nieuwe messen nodig? Coolblue heeft een overzicht gemaakt van de beste messen voor elke situatie.

De ui afkoelen
Door de ui af te koelen in bijvoorbeeld de vriezer (ongeveer 15 minuten) zorg je ervoor dat het sap in de ui dikker wordt. Wanneer je vervolgens de ui gaat snijden komen er minder gassen vrij en zo zorg je ervoor dat je minder snel traanogen hebt.

Onder water snijden
Door onder water je ui te snijden komen er helemaal geen gassen vrij, echter is het een onhandige manier om je ui te snijden. Daarom raad ik deze, toch wel erg effectieve, manier van uien snijden af. Mocht je een tip hebben waarmee je wel handig je ui onder water kunt snijden hoor ik deze graag 🙂

Door je mond ademen
Doordat je door je mond ademt tijdens het snijden van de ui komen de gassen op je natte tong en worden zo afgebroken, hierdoor heb je geen last van traanogen.

Ui snipperen

Snijd de bovenkant van de ui eraf en snijd hem vervolgens door midden. Hierna pel je de schil van de ui af.

Leg de ui op de vlakke kant en snijd er enkele keren horizontaal in. Snijd hierna verticaal ook een aantal keren in en begin vervolgens met het snipperen van de ui.

Ui in ringen snijden

Snijd de bovenkant van de ui eraf en snijd hem vervolgens door midden. Hierna pel je de schil van de ui af.

Leg de ui op de vlakke kant en snijd er direct mooie ringen van.

Heb je wat gehad aan deze tips?

Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest

Laat je reactie achter